Open huizenroute ‘Kijken hoe het kan!’

Op zaterdag 10 oktober ben je tussen 10 en 16 uur van harte welkom bij een zestal enthousiaste dorpsgenoten die in hun huis en/of bedrijf al heel veel hebben gedaan aan besparing, opwekking en zelfs opslag van energie. Deze koplopers tonen graag hun installaties en vertellen je met passie over hun maatregelen en de effecten die zij daarmee hebben bereikt.

Mts. Veenstra

Sinds juni 2013 zijn wij overgegaan op zonnepanelen. Ons energieverbruik was ongeveer 50.000 Kw per jaar. We zijn nu voor 90% zelfvoorzienend. We maken gebruik van een voorkoeler. De melk wordt gekoeld door grondwater.

De melk stroomt geleidelijk door de voorkoeler en komt daardoor koeler in de melktank. Het toerental van de pomp blijft laag. Hierdoor maakt de tankkoeling veel minder uren. Op de vacuümpomp van de melkinstallatie hebben we een frequentieregelaar. Deze regelaar zorgt voor een constanter en lager pomptoerental waardoor het energie verbruik sterk daalt.

Familie Akker

Vier jaar geleden hebben we onze cv-ketel vervangen voor een zonneboiler. Het systeem bestaat uit een voorraadvat van 1000 liter water waaruit de CV installatie wordt gevoed. Dit voorraadvat wordt verwarmd door 5 zonnecollectoren op het dak, en in de woonkamer staat een houtkachel met een warmte wisselaar, als back-up hebben we een kleine cv-ketel. Ons gasverbruik is hierdoor gedaald tot ongeveer 300m3 per jaar.

Op het dak van de schuur hebben we 10 zonnepanelen geïnstalleerd. Met deze zonnepanelen hebben we het stroom verbruik uit het net gereduceerd tot nul. En leveren we gemiddeld elk jaar stroom terug aan het net.

Ons streven is om in de toekomst het overschot aan elektriciteit te kunnen opslaan in accu’s, en met de teveel geproduceerde het voorraadvat van de CV te verwarmen. Zodat we in de toekomst geen elektriciteit en gasaansluiting meer nodig hebben

Drukkerij Pool

Het tapwater (voor warm water uit de kraan, voor de douche, vaatwasser en de wasmachine) wordt door middel van een zonnecollector verwarmd. Mocht de boiler niet genoeg warmwater  hebben dan wordt het water elektrisch verwarmd.

De verwarming van het huis en de drukkerij wordt verwarmd d.m.v. van een groot voorraadvat (1.200 liter) met warmwater. Bij zonnig weer wordt het water op temperatuur gehouden d.m.v. heatpipes. Mocht het water kouder worden dan 42 graden, dan zorgt de warmtepomp ervoor dat het voorraadvat op temperatuur blijft. De warmtepomp haalt zijn warmte uit de aardaccu, deze wordt bij zonnig weer verwarmd door het sunflexscherm. De benodigde stroom wordt opgewekt d.m.v. zonnepanelen.

We hebben geen gasaansluiting meer en zijn zelfvoorzienend.

Familie Laanstra

Vorig jaar zijn we begonnen met het isoleren van ons woning (bouwjaar rond 1900). De muren zijn van isolerende bolletjes voorzien en de hele kap van de oude woning is bekleedt met dikke isolerende platen waarna er nieuwe dakpannen opgelegd zijn. De vloer is gedeeltelijk geïsoleerd en we zijn begonnen met het aanleggen van vloerverwarming in het oude deel van de woning. De nieuwe huiskamer achter de woning had dit al. De aardaccu is inmiddels ingegraven maar moet nog aangesloten worden en in bewerking zijn nog de warmtepomp, heatpipes en twee boilers.

Eind 2015 hopen we het gas af te kunnen laten sluiten. Na alle besparingsmaatregelen zal er nog worden gekeken naar het verbruik van de elektriciteit om hier nog de nodige voorzieningen in te treffen.

 Hotel Restaurant De Stripe

In 2012 heeft Hotel Restaurantbedrijf De Stripe in Wijnjewoude geïnvesteerd in twee Zonnecollectorsystemen. Er is gekozen voor het Direct Flow principe met volledig vacuüm. Dit zorgt voor een zeer hoog rendement en kan industrieel worden toegepast in procestechniek.

De installatie voor het Hotelbedrijf voorziet in de levering van warm water voor de badkamers. In het restaurantbedrijf wordt het hete water gebruikt voor de keuken. In beide gevallen werken de installaties ter ondersteuning van de bestaande CV-installatie. Hierdoor wordt enorm energiekosten bespaard.

Tijdens de open dag is Gerrit Venema aanwezig om u te voorzien van informatie. Hij legt u graag de verschillen uit van de verschillende systemen die in de markt te koop zijn, zoals. Vlakke Zonnecollectoren, het “Sydney” thermosfles (heatpipe) principe en het volledig vacuüm- buizensysteem (Heatpipe & Direct Flow) van S-Power.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *