Nieuwsbrief WEN ‘Stap voor stap’ december 2015

Nieuwsbrief december 2015

Het blijkt dagelijks in het nieuws, energiebesparing en duurzame energie opwekking hebben ‘de wind mee’. Dus met WEN pakken we het juiste moment en gaan we er flink tegenaan.

 Website houdt je op de hoogte

Alles wat je wilt weten over Wijnjewoude Energie Neutraal kun je sinds kort vinden op de eigen website. De website heeft een forum waarop leden van de coöperatie hun vragen, ervaringen, meningen en informatie kunnen delen. Een handig hulpmiddel om elkaar te helpen en te stimuleren om samen in 10 jaar zelfvoorzienend te worden. Overigens, ook niet-leden kunnen het forum bezoeken.

Samen duurzame energie opwekken

Op 12 november namen bijna 40 dorpsgenoten deel aan de tweede ronde van de, door de provincie aangeboden, workshop. Doel was samen na te denken hoe het verbruik van stroom en gas door lokaal opgewekte duurzame energie kan worden gedekt. Daarvoor kun je combinaties van energiewinning (energiemix) maken die zo goed mogelijk aansluiten bij de karakteristieken/mogelijkheden van het eigen dorp. De zes eerder opgestelde scenario’s voor een Wijnjewouder energiemix  werden deze avond samengevoegd tot één scenario. Hierbij werd vooral ingezet op zonnepanelen op zoveel mogelijk grote bedrijfsdaken, waterverwarming via heatpipes en groen gas opwekking via 2 monovergisters. De optie van een dorpsmolen (waarmee je in 1 klap vrijwel volledig in de stroombehoefte kunt voorzien) werd niet door iedereen toegejuicht. Toch vonden alle aanwezigen het belangrijk om ook deze optie te laten onderzoeken.

De provincie biedt ons de mogelijkheid de voorgestelde energiemix(en) te laten doorrekenen. Zo kunnen de coöperatie leden in de toekomst beter beslissen welke vormen van energieopwekking voor Wijnjewoude de voorkeur hebben.

Wat kan iedereen voor zichzelf doen?

Energie Neutraal begint bij besparen. Hoe minder stroom en gas er in Wijnjewoude wordt verbruikt hoe minder we samen voor eigen gebruik hoeven op te wekken. Dus elke inwoner kan bijdragen aan energiebesparing. Je energielasten gaan omlaag en je wooncomfort gaat omhoog. Bovendien kunnen mensen binnen de bebouwde kom nu gebruik maken van de speciale ISV subsidie (75%) voor energiebesparende maatregelen.

Het wordt aanbevolen om eerst een persoonlijk besparingsadvies te laten opstellen, zodat je inzicht krijgt in welke maatregelen het meest renderen etc. Kom je in aanmerking voor de ISV subsidie dan kost dit advies je wel heel weinig.

 Word lid van coöperatie WEN

Een goede reden om lid te worden van de coöperatie WEN is dat je dan directe invloed hebt op de wijze waarop we als dorp EnergieNeutraal gaan worden. Bij WEN maken de leden de dienst uit, niet het bestuur. De website www.wen.frl  is het platform waarop meningen etc. worden gedeeld en gepeild. Ook kunnen er digitale stemmingen worden gehouden.

Het lidmaatschap van de coöperatie is voorlopig gratis, totdat de leden bepalen dat er wel contributie geheven gaat worden. Lidmaatschap kan via de website worden geregeld.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *