8 oktober Open-Huizendag ‘Kijken hoe het kan’

Overweegt u uw huis energiezuiniger te maken? Zet zaterdag 8 oktober dan vast in uw agenda!

Deze zaterdag kunt u bij dorpsgenoten met eigen ogen zien welke energiebesparende maatregelen zij hebben toegepast. Het zijn 4 nieuwe adressen waar u zich op 8 oktober tussen 10 en 16 uur welkom mag voelen om uw licht op te steken over energiebesparing.

De bewoners zijn enthousiast over de maatregelen waarmee zij niet alleen flink besparen op energielasten maar waardoor ze ook minder afhankelijk zijn van fossiele energiebronnen. Twee adressen zijn zelfs nagenoeg zelfvoorzienend. Daar is de gasleiding inmiddels afgesloten. Naast isolatiemaatregelen en eigen zonne-energie is er ook veel aandacht voor het via natuurlijke energie verwarmen van tap- en verwarmingswater.

Ook krijgt u informatie over de diverse subsidiemogelijkheden.

Deelnemers WEN Open Huizendag “Kijken hoe het kan”: 

Durk van der Veen, Merkebuorren 127

Durk heeft een lucht/water warmtepomp met boilervat aangeschaft. Daarmee verwarmd hij zowel zijn huis als zijn tapwater. Op de benedenverdieping zijn lage-temperatuur radiatoren aangebracht. Het pand is van het gasnet afgesloten. Voor de benodigde stroom voldoen 30 zonnepanelen op eigen dak.

Esther van Amsterdam, Loksleane 4

Esther en haar partner Bert hebben behalve zonnepanelen ook een zonneboilerset van 1 set heatpipes en een 200 liter boilervat laten plaatsen. Met deze zonneboiler verwarmen zij hun tapwater zodanig dat deze 2-persoonshuishouding alleen nog tijdens de wintermaanden wat gas zal gebruiken voor het verder opwarmen ten behoeve van douche, gootsteen, vaatwasser en wasmachine. Verder beschikt hun huis over een heteluchtverwarmings-systeem.

Fam. Poppe de Haan, Merkebuorren 49

Hier ontmoet u de ware doe-het-zelver. Na grondige isolatie van muren, ramen, dak en vloer heeft Poppe dit jaar zelf een zonneboiler (120 liter) en voor 2,72 kWp zonnepanelen geïnstalleerd. Het huis wordt verwarmd door middel van radiatoren, een gaskachel als bijverwarming en een stukje elektrische vloerverwarming. De meeste lampen zijn vervangen door ledlampen (3-6 Watt per stuk) en de koelkast en vriezer hebben een energielabel A++.

Het betreft een 2 persoons huishouden.

Fam. Renee Seefat, Weinterp 31

Het huis was bij de bouw in 1987 geheel geïsoleerd. Nu is er op de begane grond vloerverwarming aangelegd. Omdat de CV ketel  “op” was is besloten om zelf energie op te gaan wekken.

Er is een luchtwarmtepomp inclusief warmwaterboiler (voor verwarming en huishoudelijk gebruik geïnstalleerd. De warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht (kan tot -20°C!)en zet het om in bruikbare energie voor het leveren van verwarming en het produceren van warmtapwater.

15 zonnepanelen van 300WP per stuk voorzien nagenoeg in de stroombehoefte.

Boven zijn cv-radiatoren weggehaald en vervangen door infraroodpanelen. Omdat  er elektrisch wordt gekookt kon de gasaansluiting verwijderd worden.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *