Groengas door mestvergisting in Wijnjewoude?

Het was een uiterst interessante avond op 18 mei in De Swingel. Jan Willem Bijnagte, werkzaam als adviseur bij grote biogasprojecten, vertelde over zijn ervaringen met een mono-mestvergistingsproject in Noord Deurninge. Hij maakte duidelijk dat het ook voor Wijnjewouder boeren mogelijk is om een goed renderende mono-vergistingsinstallatie op het erf te hebben. Als je de eigen mest van minimaal ca. 100 koeien vergist, is het een veilige en aantrekkelijke manier om met minder emissie, biogas op te wekken. Dit biogas kan de boer op zijn eigen erf gebruiken, maar het levert nog meer op als het tot groengas (kwalitatief gelijk aan aardgas) wordt opgewerkt en verkocht. Als de opwerking centraal gebeurt voor meerdere boeren, wordt de investering van de opwerkinstallatie gedeeld en is de opbrengst van de vergisting nog hoger. Het groene gas kan dan via het leidingnet in het dorp gebruikt worden. Een prachtige manier om als dorp in 2025, op een duurzame wijze, ook in eigen gasverbruik te voorzien. Want een volledig gasloos dorp, dat zit er de komende decennia nog niet in.

Voor de ruim 20 aanwezigen (boeren en belangstellenden) ‘kwam er heel wat voorbij’. Dit moet eerst maar eens een beetje landen, zo was de overheersende reactie.

Afgesproken werd om een volgende bijeenkomst te organiseren waarbij onze eigen veehouder Marco Pool zal vertellen waarom hij gemotiveerd is om groengas voor het dorp te produceren, wat de voor- en nadelen zijn, en aan de hand van de -voor zijn bedrijf ontwikkelde- businesscase het financiële plaatje zal toelichten. Dat zal ongetwijfeld veel vragen beantwoorden.
Alle veehouders worden weer persoonlijk uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Lees hier meer informatie over monovergisting in Wijnjewoude, het verslag van de avond van 18 mei en de business case van Marco Pool.

En geef hier je oordeel over de bijeenkomst op 18 mei.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *