“Je ziet het pas als je het door hebt”

Begin september was er een informatiebijeenkomst over Buurkracht in de Swingel. Inmiddels zijn twee buurtgroepen (Feart en Heides) actief.

Buurtbewoners van Moskou, de Trambrêge en de Draai brachten in dit verband samen een bezoek aan Schuurman in Drachten, waar ze zich lieten voorlichten over besparing, ledverlichting en zonnepanelen. Hieronder het verslag van Rigt Bosma:

‘Je ziet het pas als je het door hebt’, zei Johan Cruijff en dat geldt zeker ook voor energie besparen. Een flinke groep mensen van de buurten van Moskou, de Trambrêge en de Draai hebben het nu door. Zij werden namelijk heel pakkend geïnformeerd over energiebesparingen die in veel huishoudens voor het oprapen liggen.

Een aantal bewoners van de buurten had het voortouw genomen om een informatieve avond te organiseren over energiebesparing. Een duurzame toekomst is belangrijk. Wijnjewoude energieneutraal (WEN) zet zich daarvoor in, maar we moeten het samen doen. Buurkracht ondersteunt het initiatief van WEN om iedereen te betrekken.

Via Hedzer de Boer werd een avond georganiseerd bij Schuurman in Drachten. Schuurman is een groothandel voor elektrotechniek. Zij vinden een duurzame toekomst van groot belang en geven daarover graag informatie. Met heel veel enthousiasme, dat mag wel gezegd.et allerlei voorbeelden werd het duidelijk dat je alleen door eens goed te kijken en kleine aanpassingen te doen er al veel winst te halen is. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • de pomp van de vloerverwarming een behoorlijke energieverbruiker is en dat met een eenvoudige schakelaar er tussen al een flinke besparing gerealiseerd kan worden.
  • dat dat ook geldt voor beluchtingssystemen.
  • een Senseo apparaat dat nooit gebruikt wordt maar wel in het stopcontact zit, per jaar bijna 25 euro kost?

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het energieverbruik in het buitengebied zal de komende tijd een dalende lijn laten zien. Iedereen pikte wel iets op, waarmee hij direct aan de slag kan. En zo is de eerste stap gezet op weg naar een duurzame toekomst. Dat smaakt naar meer!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *