WEN wint finale Plattelands Pioniers

VPRO Tegenlicht zocht Plattelands Pioniers. Mensen die de kracht van het platteland inzetten voor een duurzame toekomst. Vernieuwers die anderen inspireren met hun radicale, maar realiseerbare ideeën. En die vonden ze in Wijnjewoude in de personen van Frans Pool en Pieter de Kroon. WEN-ners van het eerste uur. Motivators, volhouders door dik en dun, die samen met hun dorpsgenoten de beschikbare energie uit zon, wind en koeienmest willen inzetten voor een groene én sociale toekomst van hun dorp.
Uit 75 pioniers werden ze door publiek en jury verkozen tot één van de 5 finalisten.

Na een sterke presentatie van Frans en Pieter op zaterdag 25 mei, viel de keuze van de jury uiteindelijk op Wijnjewoude Energie Neutraal en werden zij uitgeroepen tot dé VPRO Tegenlicht Plattelandspioniers. De één leeft vanuit de diepe overtuiging dat we moeder aarde moeten beschermen. Zijn bedrijf is de eerste energieneutrale drukkerij in Nederland. De ander wordt gedreven door het verlangen naar een samenleving waarin alle mensen goed gedijen en zich kunnen ontwikkelen. Samen met de overige bestuursleden en veel mensen uit het dorp werken ze aan ons ideaal: Wijnjewoude energieneutraal in 2025.

De prijs voor de Plattelands Pioniers is een VPRO documentaire. Een prachtige erkenning voor de misschien wat eigenzinnige Wijnjewoudster aanpak. De jury bestond uit Bettina Bock, hoogleraar ”inclusieve plattelandsontwikkeling”, Hamit Karakus, directeur Platform31, een kennisorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling en Karel Smouter, journalist bij o.a. Algemeen Dagblad.

Documentaire Pioniers van het Platteland
Zondag 15 september was WEN te zien in de VPRO Tegenlicht documentaire Plattelandspioniers. De opnamen zijn op 12 juli gemaakt.
Bekijk hier de uitzending.

Bekijk de presentatie:

Beluister de podcast van het VPRO interview met de winnaars.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *