Zó’n mestvergister willen wij ook niet!

Tot 25 meter hoog, grote kans op stank- en verkeersoverlast, gevaar voor de gezondheid en uitzicht op een industrieel complex, je moet er niet aan denken! Dat wil toch niemand in Wijnjewoude. Zeker WEN niet!
Het was de belangrijkste conclusie van de extra ledenvergadering van WEN gisteravond.

Hoofdthema waren de plannen van WEN voor een monomestvergister met groengasproductie op de rwzi locatie. Zeker ook naar aanleiding van het protest van een groep bezorgde omwonenden onder de naam Westkant Wijnjewoude, die geen mestvergister in hun buurt willen en ook het gevoel hadden niet betrokken te zijn.

Voorzitter Pieter de Kroon probeerde aan de hand van de in 2015 geformuleerde droom van WEN, de uiterst bezorgde dorpsgenoten een beetje gerust te stellen. Met woorden schilderde hij de mestvergister waarmee WEN het dorp aardgasvrij hoopt te maken. Want dan hoeven we niet te investeren in een dure warmtepomp of zo, maar kunnen we gewoon de cv ketel blijven gebruiken met groengas. En koeienmest is er voldoende in en om ons dorp.
Maar voordat er over een monomestvergister beslist kan worden, moeten eerst alle mogelijk bezwaarlijke elementen onderzocht worden, zodat er hopelijk een voor dorp en omwonenden acceptabele uitvoering ontstaat.

Net als op de thema-avond van 3 oktober – toen er al diverse omwonenden aanwezig waren – nodigde hij ook nu met klem de bezorgde mensen van Westkant uit om mee te denken in het voorbereidingsproces. De kwaliteit van de leefomgeving is immers van de grootste betekenis. Daarover moeten direct omwonenden zeker meepraten. Daarom ook had WEN, samen met buurtvereniging Klein Groningen, in september 120 brieven huis aan huis bezorgd bij alle omwonenden van de rwzi. De brief bevatte een uitnodiging voor een excursie naar een mestvergister en voor de thema-avond op 3 oktober. Helaas blijkt deze brief toch aan de aandacht van enkelen te zijn ontsnapt. ‘Dat spijt ons zeer’ aldus De Kroon.
Aan het slot van de avond bleek behalve buurtvereniging Klein Groningen, ook de actiegroep Westkant Wijnjewoude alsnog bereid aan de werkgroep leefomgeving mee te doen.

Deze avond werd ook benut voor een kennismaking met en presentatie van de nieuwe projectleider ‘Zon op grote daken’, Wouter van der Galien. Hij gaat namens WEN en Energie VanOns de grote dakeigenaren die zonnepanelen op hun bedrijfsdak overwegen, ontzorgen.

Het gezelligste moment van de avond was de energie-quiz van de werkgroep Besparing. Grietje Rooks en Rigt Bosma wisten de aanwezigen op ludieke wijze bewust te maken hoe je kunt besparen zonder te investeren. Met hun goed gevulde ‘groene box’ kunnen buurten en groepen aan de slag.

Een uitgebreider verslag van de extra ledenvergadering verschijnt volgende week op www.wen.frl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *