Let the sun shine!

Een zonovergoten feestje. Dat was de feestelijke opening van onze dorpszonneweide aan de Tolleane, afgelopen vrijdag. Zo’n 50 mensen waren op de festiviteiten afgekomen. De 1600 panelen wekken straks jaarlijks bijna 1 miljoen kWh aan stroom op, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan het dorp. Geen grote commerciële partijen die de winst opstrijken, maar gewoon de inwoners van Wijnjewoude! WEN hecht grote waarde aan biodiversiteit en was daarom hét thema bij de opening: Wilde bloemen, insecten, bijen, schapen, vogels.

Marco Tadema gaf de aftrap met zijn zelf gecomponeerde lied ‘De proeftuin gaat beginnen’. Het lied dat hij eerder al zong toen in 2021 de vrachtwagen met 900 WEN-waardebonnen van € 2000 ons dorp binnenreed. Hij zong naast zijn mobiele geluidsinstallatie dat met de eigen zonnepanelen geheel zelfvoorzienend is.

WEN voorzitter Pieter Kroon praatte het programma aan elkaar.

Leerlingen van basisschool de Sinnewiser trotseerden een dag eerder met veel plezier de enorme modder om een groot insecten hotel in te richten. Het hotel, gebouwd door de vader van een van de leerlingen, Jelmer van den Berg, stond nog niet of de eerste gasten, een kever en een lieve heersbeestje betrokken hun fraaie kamers met uitzicht.

Tijdens de opening stonden naast het insectenhotel al de eerste bijenkasten, neergezet door Henk Oostland. Voorlopig nog symbolisch, want zo eenvoudig is het verplaatsen van een bijenvolk niet. Op de foto is hij aan het woord over zijn hobby.

Ecoloog en dorpsgenoot Willem Ytsma zet zijn schapen in om de biodiversiteit op de zonneweide te bevorderen. Een prachtig gezicht!.

Straks zullen wilde bloemen hun werk doen als insectentrekkers. Gerrit Kooistra is eigenaar van de grond en verhuurt deze voor 25 jaar aan WEN. Wegens ziekte kon hij zelf helaas niet aanwezig zijn bij de opening, maar gelukkig kon hij wel van een afstandje meekijken hoe zijn vader en zijn zoon vast symbolisch een stukje van de grond inzaaide met een wilde-bloemen-mengsel. Gezien het natte voorjaar is definitief inzaaien nu nog niet aan de orde.

Daarna was het aan drie generaties Veenstra (Remmelt, Mark en Remco) om het grote spandoek met informatie over de dorpszonneweide te onthullen. Onder leiding van hovenier Mark Veenstra was in maart al door WEN-vrijwilligers een strook met heesters ingeplant. Deze struiken zullen in de toekomst het zonnepark aan het zicht onttrekken en de bes dragende heesters zullen dan hopelijk gewaardeerd worden door onze gevleugeld vrienden.

Na waarderende woorden van Pieter voor alle bij de realisatie van het zonneveld en de opening betrokken vrijwilligers…..

… en de eveneens waarderende woorden van wethouder Durk Durksz voor Pieter, was het tijd voor een hapje en een sapje.

Jolien met haar food-truck ‘Bij Jolien’ verzorgde de originele hapjes. Honingstroopwafels met een bijtje erop, schapenkaas van Kaaslust in Veenhuizen en nog veel meer lekkers. Je kunt wel zeggen dat zij de puntjes op i van het het openingsfeestje zette (’the bee on the cake’ zoals de Engelsen zeggen).

Een mooie afsluiting en nog alle tijd voor de nodige netwerkgesprekken,

voor mens……

…..en dier.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *