Eerste Wijnjewoudster windmolen

“Als kleine jongen was ik al met windmolentjes bezig” zegt Johannes Boonstra, de trotse eigenaar van de eerste windmolen van Wijnjewoude. Sinds 6 september staat deze AEZ molen, ontwikkeld door een paar slimme Groningers, op zijn boerenerf. Hij heeft er jaren op gewacht maar kon er niet mee aan de slag omdat de provincie windmolens niet toestond. Afgelopen januari zag Johannes zijn kans schoon en is de bal gaan rollen.
De AEZ is speciaal voor het boerenerf ontwikkeld. De berekende opbrengst op Johannes’ erf is 33.000 kWh op jaarbasis.

Johannes had de molen liever op de hoek van zijn bouwvlak geplaatst. Dan had hij meer oostenwind kunnen vangen, maar daarvoor kreeg hij geen vergunning. De molen staat nu naast andere opstallen. Daarvoor moest het beton ter plaatse worden verwijderd om de fundering op circa een meter diepte te kunnen aanbrengen.
De molen, die is beveiligd tegen te grote krachten door extreem harde wind, wordt dagelijks gemonitord door AEZ wind. Jaarlijks vind een onderhoudscheck plaats.

Samen met de zonnepanelen op zijn huis hoopt Johannes met de molen zelfvoorzienend te zijn. Hij is nu bezig zich te verdiepen in een Duits batterijsysteem waarmee hij de opgewekte stroom kan opslaan voor eigen gebruik. Hij blijft geboeid en gemotiveerd om zijn aandeel te leveren in een energieneutraal Wijnjewoude.
“De koeien vonden de molen in het begin wel heel spannend. Ik heb hem zo nu en dan uit moeten zetten. Maar na 2 weken was het normaal.”

Lees meer over de kleine windmolens van EAZ wind Nederland

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *