Eerste hybride warmtepomp verhuurd

WEN verhuurt haar eerste hybride warmtepomp; een mijlpaal en unicum.

Het was een klein feestje in het WEN honk op 20 oktober. De eerste huurovereenkomst werd ondertekend waarbij WEN als energiecoöperatie een hybride warmtepomp en 6 zonnepanelen te huur aanbiedt.

WEN voorzitter Pieter de Kroon en Tanja hebben zojuist het huurcontract voor een hybride warmtepomp met zonnepanelen ondertekend.

De huurder is Tanja, die met haar Elkien woning een weloverwogen keus heeft gemaakt om deze besparende warmtevoorziening te huren. Ze heeft zelf geen geld om te investeren en wil wel energie en kosten besparen. Ze is blij dat WEN als verhuurder op wil treden omdat commerciële partijen te duur zijn of het af laten weten. En bij woningcorporatie Elkien bleek dat niet mogelijk.
Wel kreeg ze akkoord op haar ZAV (Zelf Aangebrachte Voorzieningen)-verzoek om het zelf te realiseren. Ze werd daarbij ondersteund door bespaarcoach Tina Hulst, waarmee haar vertrouwen in WEN verder werd versterkt.

Het is een unicum dat een lokale energiecoöperatie zich opwerpt als verhuurbedrijf van energiebesparende voorzieningen. Vanaf de start heeft de coöperatie zich hard gemaakt voor de belangen van de huurders, omdat zij voor wezenlijk energiebesparende maatregelen afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het zijn de huurders zelf die de zaak in beweging zetten. Zo zijn eerder, op initiatief van huurder Jelke Nijboer die zijn medehuurders in de actiestand zette, maar liefst 55 woningen versneld geïsoleerd.

Woningcorporatie Elkien heeft het installeren van hybride warmtepompen helaas nog niet in haar beleid opgenomen. Wel zijn er al 4 andere Wijnjewoudster huurders die net als Tanja graag een hybride warmtepomp bij WEN willen huren. Zij hebben op hun ZAV verzoek bij Elkien echter nog geen positief bericht ontvangen. Het is afwachten of dat voor de winter nog gaat lukken.
WEN en Elkien hebben afgesproken, dat zodra Elkien haar beleid heeft vastgesteld, zij in gesprek gaan om het mogelijk te maken, dat alle huurders van Elkien volgend jaar kunnen profiteren van een hybride warmtepomp met zonnepanelen.

De besparing van een hybride warmtepomp met zonnepanelen is helemaal afhankelijk van de woning, het energiecontract en energieverbruik van de bewoner. Voor Tanja is de verwachting dat zij maandelijks ruim 70 euro gaat besparen op haar energielasten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *